Murustaako.net

Seurakunnan yhteinen blogi. Haluatko sinä jakaa ajatuksia uskosta ja elämästä Ulvilassa ?

Blogiin pääset mukaan ottamalla yhteyttä Taneli Nurmenniemeen (044)7350 625

Hartauskirjoitus

LUONNON HELMASSA

Joh 1: 1-4

Jäin miettimään, mikä on viimeisin koskeutukseni luontoon. Muistin heti viimeviikkoisen metsän ja sieniretken. Kun lähden retkelle, suuntaan usein luonnon helmaan; metsään, meren rannalle, korkealle kukkulalle. Jonnekin, jossa voimme olla vaikka ihan vain yksin. Kaunis luonto piristää ja myös rauhoittaa meitä.

Kaunis luonto voi myös puhutella. Kaikista matkoillani näkemistäni maisemista kaikkein sykähdyttävimmän olen nähnyt Lapissa, Pallas –tunturin hiihtohissistä. Tunturin lakea lähestyttäessä rinne ikäänkuin katoaa jalkojen alta ja eteen levityy laajan Lapin erämaat. Sitä katsoessani näen Jumalan kädenjäljen. Näkymä on liian kaunis ollakseen vain sattumaa.

Jumala on kaiken tämän takana. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa hän antoi ihmiselle suuren tehtävän. Meidän on vallittava ja viljeltävä muuta luomakuntaa. Latinankielinen käännös kertoo huolenpidosta. Niin, me voimme kyllä kylvää ja korjata satoa, me voimme metsästää ja tuottaa lihaa. Mutta samalla meidän on Jumalan käskyn mukaisesti pidettävä huolta, ettemme samalla tuhoa luontoa. Emme saa riistää, vaan ottaa sen, minkä luonto voi kestää vahingoittumatta.

Sen vuoksi on hyvä muistaa keitä me olemme, ja mikä on asemamme luomakunnassa. Olemme vain siksi, että  Jumala tahtoo niin. Valitettavasti olemme joko unohtaneet Jumalan käskyn pitää luonnosta huolta, tai sitten olemme vain päättäneet olla noudattamatta sitä.

Etenkin kesällä suomalaiset huomaavat luonnon kauneuden. Menemme mökeillemme, järven rannalle, matkalla ihastelemme kaunista maalaismaisemaa. Suomalaisen paratiisissa on kauniita lehti ja havupuita, jylhiä kallioita ja koskemattoman metsän tuimaa jykevyyttä. Suomalaisen paratiisin tai sielunmaiseman haluan myös jättää tyttärelleni perinnöksi.

Olli-Matti Vuori

Ulvilan seurakunta