Murustaako.net

Seurakunnan yhteinen blogi. Haluatko sinä jakaa ajatuksia uskosta ja elämästä Ulvilassa ?

Blogiin pääset mukaan ottamalla yhteyttä Taneli Nurmenniemeen (044)7350 625

Hartauskirjoitus

AHDAS PORTTI VIE ELÄMÄÄN

Jeesus sanoi: Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään ja vain harvat löytävät sen. (Matt 7: 13-14)

Vertauksen voi tulkita näin: leveä tie tarkoittaa tietä, jonka muodosti kuivana kautena joen uoma. Se oli leveä väylä, joka kulki leveän portin kautta eli kahden vuoren välisessä solassa. Kuivana kautena sitä pitkin oli helppo kulkea, se oli tasainen ja leveä, mutta tämä tie päätyi lopulta keskelle kuivaa autiomaata. Jos sitä seurasi, päätyi täydelliseen eristäytymiseen. Kun vesi ja ruoka loppuivat, kuoli kulkija yksinäisyyteensä.  Tällainen leveä tie oli todellinen kadotuksen ja kuoleman tie. Sitä kulkeva ei päätynyt muuhun kuin tyhjyyteen ja elämän kadottamiseen.

Kapea tie puolestaan oli vuoren rinteellä luikerteleva tie. Se oli oikea tie, koska sillä oli päämäärä. Se johti kaupunkiin, joka oli vuoren laella. Kaupungin portti oli kapea, niin kapea, että vain ihminen juuri ja juuri pääsi siitä sisälle.

Kaupungin portit olivat ahtaita puolustussyistä. Silloin ei kovinkaan montaa vihollista päässyt yhtä aikaa hyökkäämään puolustajien kimppuun. Näin sisäpuolella olevilla on mahdollista pitää turvallinen ylivoima portin luona, jos vihollinen uhkasi kaupunkia.

Portin sisäpuolella oli kaupungin tori, joka oli täynnä ihmisiä ja ääniä. Siellä ei tarvinnut olla yksin eikä pelätä. Siellä oltiin omien joukossa, turvassa pedoilta ja vihollisilta. Ahdas portti toimi suojana ja turvallisuuden takeena.

Se joka kulki kaitaa tietä pitkin ja astui sisälle ahtaasta portista pääsi keskellä ihmisjoukkoa. Kun  sai luvan mennä sisään ahtaasta portista, silloin oli varmasti joukkoon hyväksytty ja turvassa.

Jeesuksen vertaus ei kerrokaan vain yksilön valinnasta, vaan uskon yhteisöllisyydestä. Elämän tie on se, jota kuljetaan yhdessä ja jossa tullaan yhteen. Elämän tie on se, jolla on päämäärä ja tarkoitus.

Tie Kristuksen yhteyteen on samalla tie ihmisten yhteyteen. Jeesusta seuraamalla, ahtaasta portista ja kapeaa tietä pitkin, pääsee seurakunnan keskelle, toisten joukkoon. Jeesus ohjaa meidät toistemme lähelle, palvelemaan toisiamme. Siihen sisältyy myös lupaus elämästä.

Marianne Känä