Murustaako.net

Seurakunnan yhteinen blogi. Haluatko sinä jakaa ajatuksia uskosta ja elämästä Ulvilassa ?

Blogiin pääset mukaan ottamalla yhteyttä Taneli Nurmenniemeen (044)7350 625

Hartauskirjoitus

Pitkäperjantai

Luuk. 23:32-46

Jumalan Karitsa

Joskus olen kävellyt hautausmaalla ja ajattelut keskeltämme poismenneitä. Joitakin heistä muistetaan vielä vuosisatojakin myöhemmin. Muistamisen pituus riippuu usein siitä, miten ihminen on elänyt elämänsä. Yleensä muistetaan kauan kuoleman jälkeenkin niitä, jotka ovat elämällään vaikuttaneet eniten muihin tässä maailmassa. Niin paljon on erilaisia tapoja jättää itsestänsä jälki tähän maailmaan.

Katson hautausmaalla muistomerkkejä ja ajattelen, mitä nämä ihmiset ovat elämällään tehneet. Äiti, joka on antanut kaiken lastensa hyväksi. Nuori mies, joka on antanut elämänsä kotimaansa vapauden puolesta. Opettaja, joka on ollut maan suola. Kauppias, joka on joka päivä tuottanut asiakkaille hyvillä sanoilla iloa. Jokainen heistä on ollut vaikuttaja, jokainen antanut omalla elämällään jotain toisille.

Usein hautamuistomerkin päällä on risti. Se muistuttaa meitä Kristuksen kuolemasta. Kristuksen kuolemaa, joka tapahtui juuri pitkänäperjantaina, muistetaan vielä kahden tuhannen vuoden jälkeenkin sen takia, että hänen kuolemallaan oli erikoinen tarkoitus. Hän kuoli edestämme, kantoi syntimme. Hänen ristinsä kenen tahansa hautakivellä kertoo meille armahduksesta. Kaiken pahan me voimme saada Kristuksen kuoleman takia anteeksi ja voimme mennä eteenpäin Jumalaan turvautuen.

Risti kenen tahansa hautakivellä kertoo toivosta ja uskosta siihen, että kuolema ei ole kaiken loppu, vaan edessä odottaa Jumalan valtakunta. Kristitylle hauta on vain lepopaikka ennen Jumalan valtakuntaan pääsemistä. Risti antaa myös toivottomissa tilanteissa toivoa. Siksi se tuntuu tärkeältä läheistemme haudalla.

Kaido Soom
Kirjoittaja on Tarton yliopiston käytännöllisen teologian lehtori ja Viron ev.lut. kirkon pappi