Avioliittoon vihkiminen

Kirkolliseen avioliittoon vihkimisen edellytys on, että vähintään toinen kihlakumppani on evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen kuuluu johonkin kristilliseen uskontokuntaan. Evankelis-luterilaisen kirkon jäseneltä edellytetään myös rippikoulun käyntiä.

Siviilivihkimisen jälkeen on mahdollista saada avioliitolle kirkollinen siunaus, joka voidaan toimittaa kirkossa.

Avioliiton esteiden tutkinta tulee suorittaa vähintään 7 vuorokautta ja enintään 4 kuukautta ennen vihkimistä morsiusparin kotiseurakunnassa.  Esteet voidaan tutkia myös missä tahansa maistraatissa, mutta tällöin esteidentutkintaan ei sisälly kirkolliseen vihkimiseen tarvittavia rippikoulutietoja.

Vihkiminen voidaan toimittaa kirkossa, kotona tai muussa sopivaksi katsottavassa paikassa.

Ulvilan kirkko on käytettävissä vihkimisiä varten sillä rajoituksella, että kesälauantaisin kirkko on varattu oman seurakunnan jäsenten toimituksiin klo 16 saakka. Poikkeuksena ovat ne vihkiparit, joista jommankumman vanhemmat ovat Ulvilan seurakunnan jäseniä. Kesäksi tehdyt vihkiaikavaraukset ovat voimassa, mikäli ne vahvistetaan toukokuun loppuun mennessä sinä vuonna.

Mikäli vihkipari tai heidän vanhempansa ei ole Ulvilan seurakunnan jäsen, peritään kirkon käytöstä maksu.

Ulvilassa tapahtuvat vihkimiset toimittaa joko Ulvilan seurakunnan pappi tai vihkiparin tehtävään pyytämä muu pappi. Ulvilan kirkossa ja Kullaan kirkossa tapahtuvissa vihkimisissä seurakunnan kanttori on aina käytettävissä. Vihkimusiikista on hyvä olla yhteydessä kanttoriin hyvissä ajoin ennen vihkipäivää.

Kirkon varauksesta, vihkimisen toimittamisesta ja muista järjestelyistä on syytä hyvissä ajoin sopia kirkkoherranviraston virkailijoiden kanssa.

Lisätietoja kirkollisen vihkimisen merkityksestä, käytännön järjestelyistä ja edellytyksistä.

Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.

(1 Kor. 13:13)

Vihkitilaisuuden musiikista

Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on luonteeltaan pyhä toimitus, jumalanpalvelus. Vihkitoimituksessa ollaan Pyhän Jumalan kasvojen edessä.

Vihkitilaisuuden musiikiksi hääpari valitsee häämarssit alkuun ja loppuun, virren ja mahdollisen laulu- tai instrumentaalimusiikin. Musiikkia mietittäessä tulee ottaa huomioon kappaleiden sopivuun kirkkotilaan ja vihkitoimituksen jumalanpalvelusluonteeseen. Hengellisen musiikin lisäksi myös klassinen instrumentaalimusiikki sopii häämusiikiksi. Jos toivemusiikki ei sovi kirkkoon, niin sen voi mainiosti esittää myöhemmin hääjuhlassa.

Musiikista on hyvä sopia kanttorin kanssa hyvissä ajoin. Hääpari voi neuvoa solistia ottamaan yhteyttä kanttoriin ja sopimaan mahdollisesta harjoituksesta.

Kanttori Lea Takala, p. 044 7350 620 ja kanttori Katri Järvisalo-Hoffström, p. 044 7350 621.

Virsiä

Sopivia virsiä löytyy virsikirjasta mm. seuraavista osastoista:

avioliitto: virret 238-241
koti ja perhe: virret 464-471
kiitosvirret: 332, 462
myös esim. 125, 560 ja kesähäissä 571
virsikirjan liiteosa: laulut 816-824

Katso myös verkkovirsikirja.

Virrestä voi keskustella papin tai kanttorin kanssa.

Häämarsseja

mm.
Erkki Melartin:  Juhlamarssi näytelmästä Prinsessa Ruusunen
Felix Mendelssohn:  Häämarssi näytelmästä Kesäyön unelma