Murustaako.net 

Seurakunnan yhteinen blogi. Haluatko sinä jakaa ajatuksia uskosta ja elämästä Ulvilassa ?  

Blogiin pääset mukaan ottamalla yhteyttä Taneli Nurmenniemeen (044)7350 625

Hartauskirjoitus

Anteeksi on vaikea sana – mutta sen ei pitäisi olla

Matt 18:15-22

Meitä suomalaisia on sanottu puhumattomaksi kansaksi. Meidän on vaikea ilmaista itseämme suoraan. Erityisen nololta tuntuu paljastaa tehneensä väärin ja mennä pyytämään anteeksi. Nykyisin siihenkin on löytynyt helppo keino. Internetistä löytyy palstoja, jossa voi tunnustaa pahimmat mokansa ja väärintekonsa. Kuka tahansa voi siellä paljastaa anonyymisti, nimettömänä omat rikkeensä ja töppäilynsä. Syrjähypyt, myymälävarkaudet, verovilpit ja muut mieltä painavat asiat voi paljastaa ilman kiinnijäämisen pelkoa. Mutta miksi sitten ylipäänsä kirjoittaa julkisesti? Rivien välistä on luettavissa usein toive, että oma teko saisi hyväksynnän. Vaikka omantunnon kolkuttamista ei myönnetä, asia selvästi kaivertaa kirjoittajan mieltä. Jeesus tuo hyvin esille meidän ihmisten vaikeuden antaa ja saada anteeksi. Luulen Jeesuksen tarkoittavan sitä, että anteeksiantamattomuus on tehtävä niin vaikeaksi, ettei sitä voi käyttää. Siten ainoa keino on etsiä sovintoa. 

Toisaalta me olemme vain ihmisiä. Pietarikaan ei tuntunut ymmärtävän Jeesuksen suoraa kehotusta antaa anteeksi. Ei ole helppoa myöntää olleensa väärässä, erityisesti jos on satuttanut toista. Ei ole helppoa pyytää anteeksi. Joskus tuntuu, ettei anteeksiantaminenkaan ole yhtään helpompaa. Suurinta rakkautta on antaa anteeksi silloinkin kun anteeksiantoa ei ole ansaittu.

Kristittynä eläminen ei suinkaan ole tasainen tie, vaan täynnä samanlaisia ala- ja ylämäkiä kuin kaikilla ihmisillä. Usko Jumalaan ei muuta persoonaamme, usko ei liioin poista meistä niitä ikäviä piirteitä, joita yritämme normaalisti salata. Usko antaa meille mahdollisuuden muuttua ja kasvaa ihmisinä, omassa tahdissamme. Toisten ihmisten huomioiminen ja kunnioittaminen vaatii tietoista keskittymistä ja toisen kuuntelua. Tässä voimme nähdä uhkan sijasta suuren mahdollisuuden. Kun avaudumme itsestämme ulospäin, saamme elämäämme valtavasti lisää voimavaroja. Katkeruus ja kateus eivät vie meitä eteenpäin, mutta rakkaus vie. Jumalan rakkaus on voimamme, hän tekee meissä ihmeellisiä tekoja.

Olli-Matti Vuori
kappalainen                                                                                                            
Ulvilan seurakunta