Murustaako.net 

Seurakunnan yhteinen blogi. Haluatko sinä jakaa ajatuksia uskosta ja elämästä Ulvilassa ?  

Blogiin pääset mukaan ottamalla yhteyttä Taneli Nurmenniemeen (044)7350 625

Hartauskirjoitus

 

Onko vuosi 2019 kehuja täynnä ?

Joitakin päiviä sitten luin lehdestä jutun porilaisesta psykologista joka päätti kokeilla kehumista  kolmen päivän ajan. Lehtijuttu levisikin sosiaalisessa mediassa nopeasti ja poiki haasteita kokeilemaan vastaavaa.

Varmasti jokaisesta meistä tuntuu hyvältä saada kehuja onnistuessaan. Liika kehuminen taas saattaa tuntua teennäiseltä ja jopa ahdistavaltakin. Kehujen vastaanottaminen ainakin itsestäni tuntuu joskus jopa vaivaannuttavalta. Mistä tämäkin johtuu ? Liekö syynä suomalaisen luonteen nöyryys.

Kehumisen vastakohtana voisi pitää moitteita. Moitteilla usein tavoitteena on saada meidät yrittämään enemmän tai muuttamaan toimintatapojamme. Kuitenkin moitteita saadessamme helposti lannistumme eikä energia tämän jälkeen riitä korjaamaan tilannetta. Toisin on kun meitä kehutaan. Kehut usein vapauttavat meistä energiaa yhä enemmän kehittämään itseämme. Epävarmuudet karisevat ja bonuksena saamme nähdä lämpimän hymyn. Siksi kehuminen onkin tehokkaampi tapa aikaan saada muutosta kuin moittiminen. Joskus moite onkin vain sen antajan pahanolon levittämistä.

Raamatussa on monta kohtaa joissa Jeesus olisi voinut moittia hänen luokseen tulleita ihmisiä. Sen sijaan Jeesus rohkaisi heitä uskomaan häneen, paransi, armahti ja lopuksi kehotti toimimaan toisin. Hyvä paimen vertauksessa paimen ei keskittynyt moittimaan kadonnutta lammasta vaan nosti hänet iloiten hartioilleen ja kantoi kotiin. Tuhlaajapojan Isä ei alkanut heti moittimaan kotiin palannutta poikaansa vaan otti hänet ilonkyynelin syliinsä ja järjesti juhlat. 

Jopa Martti Luther kahdeksatta käskyä selittäessään kirjoitti seuraavasti: ”Meidän tulee niin pelätä ja rakastaa Jumalaa, että emme puhu lähimmäisestämme perättömiä, petä hänen luottamustaan, panettele häntä tai tahraa juoruilla hänen mainettaan, vaan puolustamme häntä, puhumme hänestä hyvää ja tulkitsemme kaiken hänen parhaakseen.” Muistatko, mikä oli kahdeksas käsky ?

Kehuminen ja rohkaiseminen ei ole siis mikään uusi juttu. Kehuminen onkin yksi tärkeimmistä kristityn sotavarusteista taistelussa pahuutta vastaan. Koston kierteen sijaan käännämme toisenkin posken ja kehumme kuinka paljon on hän kehittynyt päänkääntämisen aikana.

 

Diakoni Taneli Nurmenniemi​