Murustaako.net 

Seurakunnan yhteinen blogi. Haluatko sinä jakaa ajatuksia uskosta ja elämästä Ulvilassa ?  

Blogiin pääset mukaan ottamalla yhteyttä Taneli Nurmenniemeen (044)7350 625

Hartauskirjoitus

ANTEEKSI ON VAIKEA SANA

Suomalaisia on sanottu puhumattomaksi kansaksi. Meidän on vaikea ilmaista itseämme suoraan. Erityisen nololta tuntuu paljastaa tehneensä väärin ja mennä pyytämään anteeksi. Onneksi netistä löytyy palstoja, jossa voi tunnustaa pahimmat mokansa ja väärintekonsa. Rivien välistä on luettavissa usein toive, että oma teko saisi jonkinlaisen hyväksynnän. Vaikka omantunnon kolkuttamista ei myönnetä, asia selvästi kaivertaa kirjoittajan mieltä.

Jeesus opettaa antamaan anteeksi, mutta eihän  edes opetuslapsetkaan tuntuneet ymmärtävän sitä. Suurinta rakkautta on antaa anteeksi silloinkin kun anteeksiantoa ei ole ansaittu. Oman elämämme puutteet lyövät kasvoillemme päivittäin. Huomaamme itsestämme piirteitä, jotka inhottavat meitä. Yksi niistä piiloutuu hurskasteluun. Vaikka meitä armahdetaan, me emme armahda muita. Vaikka me pääsisimme taivaaseen, meidän on vaikea hyväksyä, että sinne pääsee sellaisiakin, joista me emme pidä. Mutta onneksi taivaaseen pääsy ei ole meidän ihmisten päätettävissä. Jumala on ylin tuomari, joka hallitsee oikeudenmukaisesti ja armollisesti. Hän ei jää katsomaan tekojamme, vaan antaa ne aivan varmasti anteeksi sille, joka hänen puoleensa kääntyy ja katuu tekojaan.

Kristittynä eläminen ei suinkaan ole tasainen tie, vaan täynnä samanlaisia ala- ja ylämäkiä kuin kaikilla ihmisillä. Usko Jumalaan ei muuta persoonaamme, usko ei liioin poista meistä niitä ikäviä piirteitä, joita yritämme normaalisti salata. Usko antaa meille mahdollisuuden muuttua ja kasvaa ihmisinä, omassa tahdissamme. Jos ei edes yritä, ei myöskään kehity mihinkään suuntaan. Lapsetkin oppivat monen erehdyksen kautta.

Toisten ihmisten huomioiminen ja kunnioittaminen vaatii tietoista keskittymistä ja toisen kuuntelua. Kun avaudumme itsestämme ulospäin, saamme elämäämme valtavasti lisää voimavaroja. Katkeruus ja kateus eivät vie meitä eteenpäin, mutta rakkaus vie. Jumalan rakkaus on voimamme, hän tekee meissä ihmeellisiä tekoja.

Olli-Matti Vuori

kappalainen